Campillo – Gran Reserva 2014

Wijnhuis
Bodega Campillo is een recente nieuwkomer in de Riojastreek, want officieel van start gegaan in 1990. De stichter van deze werkelijk fantastische bodega is Julio Faustino van de beroemde gelijknamige Riojaproducent die hier zijn eigen wijn maakt volgens persoonlijke opvattingen en met de duidelijke intentie om dit op kleinschalige wijze te doen. De naam is ontleend aan de eerste wijngaard van zijn grootvader.

De Riojastreek wordt onderscheiden in drie gedeelten, t.w. Rioja Baja, Rioja Alto en Rioja Alavesa. Laguardia, waar Bodega Campillo is gevestigd ligt in de Rioja Alavesa, ten noorden van de rivier de Ebro. Met beschutting in het noorden van de Sierra de Cantabria en de wijngaarden op het zuiden is kan gesproken worden van een uitstekende ligging. Het gebied onderscheidt zich vooral door zijn zachte wijnen. De wijngaard van Campillo beslaat 25 ha op een ondergrond van klei en kalksteen met een diepte van 650 meter.

De wijnkelder is modern en uitgerust met temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, techniek voor koudebehandeling en pneumatische persen. De Tempranillo-druiven voor deze Gran Reserva, groeien op zo’n 650 meter hoogte. Na een fustrijping van ruim twee jaar, wordt de wijn gebotteld, waarna hij nog 4 jaar heeft gerust in de kelders, alvorens hij deze verliet.

Smaaktypering
Hij is bijzonder fruitig ondanks zijn lange houtlagering. Zijn granaatrode kleur heeft tinten van kersen met een paarse gloed. Zijn aroma is complex, de fruitrijke, druivige geur is mooi verweven met de vanille-tonen van de houtopvoeding. De wijn is vol en krachtig van smaak met frisse zuren en lange zachte afdronk.

Wijn spijs combinatie
Hij is een perfecte begeleider van rood vleesgerechten, als geroosterd lamsvlees, Biefstuk van de Haas met zware sauzen. Ook prima in combinatie met Nederlandse Kazen.

Serveer de wijn op ± 16º Celsius.

Druivensoorten
Tempranillo.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

Louis Michel – Chablis ‘Montmain’ 1º Cru Halve fles 2018

Wijnhuis
Chablis is een oude Keltische stad, oorspronkelijk Cablaga genoemd. In de 9e eeuw startten er monniken met de wijnbouw. De wijn kreeg al snel de reputatie dat hij lang bewaard kan worden. In de 14e eeuw waren er al 450 wijnbouwers actief. Vooral in het Parijs van de 18e en 19e eeuw was Chablis erg geliefd. Voor de verwoesting door de druifluis in de 19e eeuw was het gebied veel groter dan nu. Alleen de beste wijngaarden werden later herplant en zo raakte de huidige Chablisstreek afgescheiden van de rest van Bourgogne.

Domaine Michel is gevestigd in Chablis. De familie Michel bezit diverse wijngaarden in Chablis, Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru. Al hun wijnen komen uitsluitend van de eigen wijngaarden. Hun filosofie is dat Chablis niet in aanraking mag komen met eiken fusten om zodoende het frisse en mineralige karakter van de wijnen zo optimaal mogelijk te conserveren. Domaine Michel staat in de markt zeer hoog aangeschreven.

De wijnstreek Chablis is de meest noordelijke van de Bourgognestreek en ligt ter hoogte van de stad Auxerre aan de rivier de Yonne. De hellingen van de wijnbergen geven beschutting en een optimale expositie t.o.v. de zon in deze wat koelere streek. De bodem is zeer bijzonder; men vindt er namelijk nogal wat fossiele schaal- en schelpdieren uit lang vervlogen tijden. Deze mergelachtige bodem noemt men ook wel ‘kimmeridge’ en geeft de wijn zijn typerende, mineralige karakter.

Smaaktypering
Chablis Montmain is afkomstig van een van de 26 Premier Cru wijngaarden en onderscheidt zich door zijn intense geur en smaak, die zich na 3 jaar pas echt begint te ontwikkelen. Het is een wijn met een prachtige, goudgroene kleur, stevig en droog van karakter met een rijke, mineralige (vuursteen) smaak, die lang nablijft.

Wijn spijs combinatie
Voortreffelijk begeleider van schaal- schelpdieren en zeevis in het algemeen. Men noemt de wijn ook wel ‘oesterwater’.

Druivensoorten
Chardonnay.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

A&G Folonari – Montecucco 2018

Wijnhuis
De familie Folonari is al sinds 1825 werkzaam in de productie en distributie over heel de wereld, van hoogwaardige Italiaanse wijnen. In 1912 kocht de grootvader van Ambrogio Folonari de bekende Toscaanse wijnhandel Ruffino. De Folonaris gaven van vader op zoon aan het bedrijf Ruffino leiding. Gedurende de jaren 60 en 70 van de afgelopen eeuw, gingen ze zich steeds meer richten op kwaliteitswijnen. Daarom kochten ze o.a. in 1971 het wijngoed Nozzole in het plaatsje Greve in Chianti. Dat is middenin het Chianti Classico-gebied. In 2000 verkochten ze het huis Ruffino, met uitzondering van hun eigen domeinen, die ze nu zelf exploiteren.

Zo waren zij een van de eersten van de groep, die later bekend werden om hun topwijnen onder de naam “Super Toscanen”. Ambrogio startte met de productie van deze wijnen op zijn domein Cabreo in de jaren 80. De Folonaris geloven absoluut in het Franse begrip terroir. Zij willen daarom op de eerste plaats de naam van de wijngaard uitdragen en niet zozeer hun eigen naam. Elke wijngaard heeft zijn eigenheid. Met moderne wijnmakers willen zij steeds weer betere wijnen van hun eigen wijngaarden maken. Wijnen waarin men het karakter van die wijngaard blijft herkennen.

In Maremma, vlakbij het plaatsje Cinigiano, in de provincie Grosseto, aan de voet van de berg Amiata, dertig kilometer ten zuidoosten van waar de wereldberoemde Brunello vandaan komt, Montalcino, heeft de familie Folonari 60 hectaren wijngaarden. Ze liggen prachtig om het middeleeuwse kasteel van Porrona.

De aangename temperatuur en de invloed van de zee,  zorgen voor krachtige druiven die van een zachte en fijne kwaliteit zijn. Vanaf de oogst 2011 wordt de Montecucco gekwalificeerd met de hoogste kwaliteitsgarantie DOCG. Dit is gelijk aan, de ook uit Toscane komende, Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano.

Smaaktypering
Als de druiven volledig rijp zijn worden ze geoogst. Na de alcoholische gisting ondergaat de wijn de malolactische gisting en rijping van 12 maanden, in eiken houten vaten van 500 liter. Door zijn houtrijping en door het zonnige klimaat ontstaat een complexe en elegante wijn met een intense en fruitige geur van rode bessen.

Wijn spijs combinatie

Serveert U hem bij het beroemde Toscaanse rundvlees, gedroogde hammen, salami of bijvoorbeeld bij paddenstoelen.

Druivensoorten
Sangiovese en Colorino.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

Léon Beyer – Eau de Vie Myrtille

Wijnhuis
Het huis Beyer is gevestigd in een voormalige pleisterplaats aan de rand van het prachtige plaatsje Eguisheim. Sinds 1580 is de familie Beyer al in Eguisheim werkzaam in de wijn. In 1867 werd het handelshuis opgericht. Men beschikt over ca 15 ha eigen wijngaarden die een derde van de benodigde druiven opleveren. De overige druiven koopt Beyer uitsluitend bij wijnboeren in Eguisheim, met wie men vaak al generaties lang een relatie heeft en die de wensen van het huis goed kennen.

De filosofie van de familie is dat men wijnen wil maken die volledig zijn uitgegist en dus geen onnodige restsuikers bevatten. De stijl van hun wijnen is daardoor licht, rank en elegant met fijne en subtiele aroma’s, die een schone smaak in de mond achterlaten. Dat dit wordt gewaardeerd door de Franse gastronomie moge blijken uit het feit dat vrijwel alle driesterrenrestaurants in Frankrijk een of meer wijnen van Beyer op hun kaart voeren.

Eguisheim ligt in het hartje van de Elzas, even ten zuiden van de wijnhoofdstad Colmar. Het is een werkelijk schitterend stadje met prachtig bewaard gebleven gebouwen uit de renaissance; vooral de moeite waard zijn de oude stadswallen, de z.g. Remparts. De stad wordt omgeven door wijnbergen, waarvan de hellingen a.h.w. een amphi-theater rond de plaats vormen.

Smaaktypering
Deze Eaux de Vie worden in de Elzas van vruchten gestookt. Doordat ze niet in houten vaten rijpen, zijn ze waterhelder. Daardoor behouden ze uitstekend de geur en smaak van de vrucht.
Dankzij het hoge alcoholpercentage is hun smaak zeer verfijnd. Een exquise digestief.

Jean Cavé – Liqueur à l’orange

Een likeur (24%) op basis van Armagnac en sinaasappels. Het is de favoriete likeur van de Mousquetaires d’Armagnac. Als aperitief serveert u hem gekoeld in een Champagne-glas (1/5 deel likeur en 4/5 mousserende wijn).

Deze zogenaamde Pousse Rapière (degenstoot) “maakt ruimte” om van een mooie maaltijd te genieten. Na de maaltijd smaakt hij puur, heerlijk op kamertemperatuur, of op ijsblokjes.

Wolfrest – Gin Italiano

Deze Gin is helder als water. Hij wordt gedistilleerd van de volgende zeven Italiaanse vruchten en kruiden: zoete sinaasappels, geroosterde hazelnoten, jeneverbessen, de bloesem van de vlierbes, tijm, wilde rozemarijn en laurier. Zijn smaak is heel delicaat, zacht en rijk.

Marcel Trepout – Armagnac 1998

Wijnhuis
Men beweert wel dat de Mousquetaires, de keurkorpsen van de Franse koningen, landadel uit de Gascogne in Zuid-West Frankrijk, hun moed te danken hadden aan het vurige distillaat dat men er wint uit kleine, harde, witte wijnen.

In ieder geval is zeker dat Armagnac een pracht produkt is, dat het hart verwarmt en de geest verruimt. Men verwart de Armagnac wel met Cognac, ook een distillaat van droge witte wijn en ook niet ver van Bordeaux gelegen. Maar Cognac stookt men in twee of drie keer af en Armagnac in één keer.

Haalt men bij Cognac bij de 2e distillatie 70% alcohol, bij Armagnac mag dit alcoholpercentage na de distillatie niet hoger zijn dan 63° en is het vaak minder. Er zijn daardoor meer stoffen van de oorspronkelijke wijn in Armagnac aanwezig. Daarom heeft de laatste meer smaak en karakter.

Dan de rijping, een zeer belangrijk element. In Cognac maakt men de fusten van ander eikenhout dan in Armagnac. In de Gascogne gebruikt men donker hout, dat veel geur, kleur en smaakt geeft.

Het kleine kwaliteitshuis Trépout gehuisvest in het voormalige kloostertje de Notre-Dame te Vic-Fezensac, geniet een goede reputatie op het gebied van oude Armagnacs. Zo goed zelfs dat wanneer staatshoofden een bezoek brengen aan Frankrijk, zij van de Franse President als cadeau altijd een fles Armagnac van Marcel Trepout krijgen.

Toepassing
Dankzij de goede bewaarcapaciteit uitstekend geschikt als cadeau (bij een jubileum). Of als digestief.

Druivensoorten
Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

Madame des Fontaynes – Menetou Salon 2020

Wijnhuis
Het dorpje Menetou-Salon ligt ten zuid-westen van Sancerre en wordt omgeven door ca 370 ha wijngaarden. Vanouds kwam hier geen wijnbouw voor, maar teelde men er vooral appels. De rijken die zich na de Middeleeuwen in Menetou vestigden plantten hier hun eigen wijngaardjes aan en na verloop van tijd ontdekte de wereld de kwaliteit van deze buurman van Sancerre. De naam Menetou-Salon komt van Monastelum Sarlonis. Sarlon was een Vikinghoofd. In het nabije Bourges is nog een straat die daaraan herinnert: Rue Cour-Sarlon.

De bodem van dit gebiedje bestaat uit het fameuze kiméridgien, dat we ook in de Chablisstreek tegenkomen; een kalkbodem met fossiele resten van kleine oesters. Een kalkrijke grond dus met mergel en schelpen alsmede een bijzonder goede afwatering. Aan de noordzijde worden de wijngaarden beschermd door uitgestrekte (eiken)bossen. Het klimaat is continentaal met een lichte invloed van de Atlantische oceaan. Een relatief warme, korte zomer en een lange koude winter, waarbij vorst in de lente problemen kan veroorzaken.

De appellation Menetou-Salon dateert van 1959. Men produceert hier zowel witte, rode als rosé wijnen.

De équipe van het gereputeerde Château de Tracy in Pouilly-sur-Loire, maakt nu ook een witte wijn van druiven, uit de wijngaard van Madame des Fontaynes.

Dit is een oud-tante van de gravin van Tracy. De ligging van haar wijngaard op het zuiden is ideaal, hoog gelegen, in tegenstelling tot het grootste gedeelte van de appellation, dat in het dal gesitueerd is.

Smaaktypering
Deze Menetou-Salon smaakt strak en delicaat. Met zijn fruitige bouquet van citrusvruchten en abrikozen, is het een perfect aperitief.

Wijn spijs combinatie
Prima als aperitief en begeleider van riviervis alsook gerookte vissoorten. Doet het ook goed bij geitenkaasjes.

Druivensoorten
Sauvignon Blanc.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

Jean Vullien – Chignin Bergeron 2020

Wijnhuis
Op de hellingen langs de rivierdalen, ten westen van Albertville en de andere wintersportplaatsen in de Franse Alpen, groeien zeer specifieke druivenrassen, waarvan Jean Vullien zeer smaakvolle en herkenbare wijnen maakt. In de wintersportplaatsen worden ze vaak bij de ‘fondue savoyarde’ geserveerd, ofwel bij de kaasfondue van regionale kaassoorten.

Zoals we zelf op zonrijke dagen al vaak hebben ervaren, zijn het ook perfecte zomerwijnen. Dankzij hun frisse geuren en subtiele zuren, hebben ze een soepele smaak en zijn ze zeker niet te zwaar.

Van de in de Savoie aangeplante druivenrassen, komen op die bodem unieke wijnen. Hun kwaliteit is de laatste jaren bovendien sterk verbeterd. Samen met zijn twee zonen, David en Olivier, bewerkt Jean Vullien hier 28 ha aan wijngaarden.

Hoewel de Vulliens al 36 jaar wijn maken, is de familie misschien het meest bekend, als marktleider, in een ander segment van de wijnwereld. Sinds 1890 levert Vullien Pépinière Viticole jonge wijnstokken aan wijnhuizen in heel Frankrijk. Zo zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 25% van de aanplant van Chardonnay in Chablis.

Smaaktypering
De Roussanne is vooral bekend als het edelste druivenras voor de befaamde witte wijnen van Châteauneuf-du-Pape en Hermitage. De rotssteen van de Savoie is echter haar geboortegrond en daar is zij bekend onder de naam Bergeron. Omdat dit wijngebied heel klein is, zijn de wijnen niet zo bekend, maar misschien wel de mooiste van dit druivenras. Deze wijn is delicaat en zacht van smaak en geurt als citrus, witte bloemen en tropische vruchten.

Wijn spijs combinatie
Heerlijk bij vis, asperges of wit vlees. Serveert U hem niet te koud op ±8ºC.

Druivensoorten
Roussanne.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers

Marqués de Valcarlos – Crianza 2019

Wijnhuis
De uit de Rioja zo bekende wijnmakersfamilie Faustino Martinez, heeft ook Bodegas in Ribera del Duero, La Mancha en Navarra. Bodegas Valcarlos staat in het noordwestelijke deelgebied van Navarra, dat Tierra Estella heet. De Bodega ligt in het dorpje Los Arcos, dat zijn groei dankt aan de pelgrims naar Santiago de Compostela, die hier al door de eeuwen heen een rustpunt vinden en genieten van de wijn.

In dit heuvelachtige gebied liggen de wijngaarden 400-600 meter boven zeeniveau. Bodegas Valcarlos bezit 55 hectaren wijngaard, die beplant zijn met Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot voor de rode wijnen en Viura en Chardonnay voor de witte wijnen.

De winters zijn kort en koud, maar de lange zomer geeft voldoende zon om de druiven optimaal tot rijping te laten komen. Voor de handmatige oogst gebruikt men zogenaamde ‘corquetes’, dit zijn kromme messen. Na de oogst ondergaat de wijn, afhankelijk van het type, een lagering op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten.

De Crianza is een assemblage van Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Na de gisting op roestvrijstalen tanks, ondergaat de wijn een houtlagering van 12 maanden in nieuwe eikenhouten vaten van Amerikaans eiken uit Indiana en Ohio.

Smaaktypering
Vrij krachtige, soepele en prettig drinkbare wijn met niet te nadrukkelijke houttonen en rijp besfruit.

Wijn spijs combinatie
Laat zich prima combineren met pittige vleesgerechten, al dan niet van de grill, in het bijzonder lamsvlees en stevige kazen.

Druivensoorten
Tempranillo en Cabernet Sauvignon.

Directe import Heeren van Heusden Wijnkoopers